Een schuifpui kan een schitterende toevoeging zijn aan je interieur. Deze deuren die je openschuift brengen licht binnen en vooral als ze zijn voorzien van meerdere glaspanelen kun je altijd genieten van buiten. Het uitkiezen en laten plaatsen van een schuifpui is een flinke klus en dit doe je dus niet zomaar. Daarnaast zijn er een aantal aandachtspunten waar je het beste goed op let voordat je een pui aanschaft. Hier vind je de grootste valkuilen en veelgemaakte fouten omtrent schuifpuien op een rij.
Inhoudsopgave
Kiezen voor openslaande deuren in een kleine ruimte
Een fout die veel gemaakt wordt is dat er in kleine ruimtes gekozen wordt voor openslaande deuren. Tenzij dit om esthetische redenen is, is een schuifpui vaak een betere optie. Niet alleen is een kleine schuifpui goedkoper, het is ook in krappe plaatsen veel praktischer. Je verliest geen ruimte bij het openen en sluiten van de deuren en kunt dus probleemloos een eettafel naast de schuifpui zetten, zowel buiten als binnen. Ook zijn deuren van schuifpuien vaak veel gemakkelijker te openen en kun je dit met één hand doen. Een schuifpui zal de ruimte aanzienlijk groter doen voelen, terwijl je met openslaande deuren soms juist het tegenovergestelde bereikt.
Het materiaal is essentieel
Veel mensen vergeten om bij het aankopen van een schuifpui goed na te denken over het materiaal waarvan deze gemaakt moet zijn. Dit heeft namelijk niet alleen invloed op de prijs. Hout is mooi en warm, maar heeft veel onderhoud nodig. Kunststof is goedkoop en isoleert erg goed, maar kan soms wat minder sterk zijn. Aluminium is sterk en kan grote glaspartijen dragen, maar het is ook duurder dan de andere materialen. Het materiaal dat je kiest beïnvloedt de prijs, het uiterlijk en de mate van onderhoud dat je schuifpui nodig heeft. Het is dus een zeer belangrijke keuze om te maken en een waar je het beste flink wat aandacht aan besteedt.
Inbraakveiligheid moet niet worden vergeten
Een schuifpui is een zwakke plek in je woning. Gelukkig worden deze tegenwoordig zo inbraakveilig gemaakt, dat je je eigenlijk over veiligheid nog weinig zorgen hoeft te maken. Het is echter zo dat dit punt nogal eens wordt vergeten en dat er bijvoorbeeld niet gekeken wordt naar de kwaliteit van het hang- en sluitwerk. Overweeg daarom je schuifpui uit te rusten met inbraakwerend glas, veiligheidsbeslag en meerpuntsluitingen, vooral als deze zich op een plek bevindt die gevoelig is voor inbraak.
Denk goed na over de kleur
Schuifpuien vandaag de dag kunnen gemakkelijk 50 jaar meegaan. Het is dus niet verstandig om een kleur te kiezen die te veel in het oog springt. Wat vandaag mode is, kan over 25 jaar alweer helemaal anders zijn. Natuurlijk zijn houten schuifpuien over te schilderen en kun je kunststof schuifpuien afplakken met een kleurenfolie, maar het is beter als je dit niet hoeft te doen. Daarnaast zijn kunststof schuifpuien kleurvast, wat betekent dat de kleur volledig door het materiaal is gemengd. Krasjes en andere beschadigingen zal je dan ook niet snel zien. Het is jammer als je dit moet veranderen, alleen omdat je de verkeerde beslissing hebt gemaakt bij de aankoop. Denk daarom goed na over de kleur en kies eerder voor iets neutraals dat je na verloop van tijd nog steeds mooi vindt.
Vergelijk een aantal leveranciers
Het is altijd verstandig om het assortiment en de diensten die worden aangeboden van een aantal verschillende leveranciers te bekijken. Het is belangrijk dat de schuifpui mooi is, maar ook dat deze de juiste vergrendeling heeft. Er zijn verschillende technieken waarmee schuifpuien worden geopend en niet alle leveranciers bieden meerdere mogelijkheden aan. Verder kun je een prefab schuifpui kopen, of een schuifpui op maat laten maken. Vergeet niet ook de nazorg te controleren. Hoe lang is de garantieregeling, bijvoorbeeld en wie gaat de schuifpui installeren. Krijg je dan ook garantie over de werkzaamheden en wat als de schuifpui een keer defect raakt. Hoeveel aandacht schenkt de leverancier aan duurzaamheid? Sommige mensen kiezen liever voor een zo compleet mogelijk pakket en volledige ontzorging terwijl iemand anders juist ook wel zelf de handen uit de mouwen wil steken. Door een vergelijking te maken kun je de schuifpui, de prijs en het servicepakket precies afstellen op je eigen behoeften.
Ventilatie
Omdat schuifpuien veel glas bevatten zijn ze erg vatbaar voor condensvorming. Ga je koken of douchen, dan kunnen de ramen nogal eens beslaan. Dit komt doordat deze kouder zijn dan de rest van je huis en de lucht daar dan dus water loslaat. Condensatie kan leiden tot schimmelvorming en hier kan je schuifpui van beschadigen. Plaats dus altijd één of meerdere ventilatieroosters in de pui of kies voor een pui die anders goed ventileert. Een draai-kiepraam is dan bijvoorbeeld een optie.
Isolatie
Als laatste is isolatie ook een erg belangrijk punt om in overweging te nemen. Een schuifpui bestaat voor een groot gedeelte uit ramen en de isolatiewaarde van het glas is daarom erg belangrijk. Er worden schuifpuien gemaakt met frames die een isolatiewaarde hebben die geschikt is voor een passiefwoning, maar in standaard woningen is dit niet nodig. Zorg ervoor dat de isolatiewaarde van je woning in ieder geval niet achteruitgaat door je schuifpui en dat er geen onnodige warmte verloren gaat. Ben je van plan in de toekomst isolatiewerkzaamheden uit te voeren, dan pas je hier je schuifpui natuurlijk alvast op aan. De meeste puien worden standaard geleverd met HR++ isolatieglas wat voor woningen met een goede isolatiewaarde uitstekend is.
Vergelijk offertes
Een schuifpui koop je niet zomaar en goed marktonderzoek is zeker vereist. Wij kunnen je hier helpen de eerste stap te zetten door je een aantal vrijblijvende offertes aan te leveren van betrouwbare schuifpuileveranciers. Deze voeg je toe aan je eigen onderzoek, vergelijk je en gebruik je om de beste deal te vinden.