Het laten plaatsen van een schuifpui heeft een groot aantal voordelen. Je laat meer licht binnen, je hebt altijd zicht op je tuin, je kunt gemakkelijk je tuin in- en uitlopen, je woning zal in waarde stijgen, een schuifpui neemt nauwelijks ruimte in beslag en je betrekt je buitengedeelte bij je binnengedeelte. Het is dan ook niet moeilijk om de beslissing te maken om een schuifpui te laten plaatsen. Daarna begint het plannen en dit heeft nogal wat voeten in de aarde. Je zal de onderstaande tips dan vast goed kunnen gebruiken als je ook een schuifpui aan wilt schaffen.
Inhoudsopgave
Tip 1: doe uitgebreid marktonderzoek
Het is nooit verstandig om zomaar met de eerste de beste leverancier in zee te gaan die je gevonden hebt. Misschien kan deze je alles bieden wat je nodig hebt, maar kun je hetzelfde ergens anders krijgen voor een lagere prijs. Verschillende leveranciers hebben verschillende dingen te bieden. De ene is duurzamer dan de andere, de ene levert hefschuifpuien en de ander kiepschuifpuien, de ene levert schuifpuien op maat terwijl de ander prefab schuifpuien levert enzovoorts. Daarnaast heeft de leverancier natuurlijk ook grote invloed op de mate waarin je ontzorgd wordt en de kwaliteit van de garantieregeling. Ook al kom je na je marktonderzoek weer bij de eerste leverancier uit, dan weet je in ieder geval dat je niets over het hoofd hebt gezien.
Tip 2: overweeg kunststof
De meeste schuifpuien worden gemaakt van kunststof, hout of aluminium. Kunststof is dan de goedkoopste optie die je hebt en in vele andere opzichten ook de beste. Het plasticachtige imago waar kunststof wel om bekend stond is namelijk volledig verdwenen en er zijn stijlvolle, strakke, slanke, moderne en klassieke schuifpuien te vinden allemaal van kunststof gemaakt. Kunststof is veelzijdig, het roest niet, het is onderhoudsarm, het is in allerlei kleuren te krijgen, het is duurzaam, het isoleert uitstekend en het is nu dus zeker een materiaal om rekening mee te houden. Twijfel je? Ga dan eens kijken in een showroom. Je zal ongetwijfeld blij worden verrast.
Tip 3: bespaar niet op isolatie
Als je een beperkt budget beschikbaar hebt, is het geen goed idee om op isolatie te besparen. Schuifpuien bestaan voor het grootste gedeelte uit glas en dat is een materiaal waar je woning potentieel veel warmte verliest. De meeste schuifpuien worden dan ook uitgerust met HR++ glas, maar je hebt de mogelijkheid dit te degraderen. Het is echter beter om ergens anders te proberen te besparen, omdat je het geld dat je minder betaalt dan weer moet uitgeven aan stookkosten. Natuurlijk heb je geen schuifpui nodig met een isolatiewaarde die gelijkwaardig is aan die van een passiefwoning, maar je moet er niet in isolatiewaarde op achteruit gaan. Je zal dan meer geld moeten uitgeven aan stookkosten wat je besparing feitelijk ongedaan maakt.
Tip 4: controleer het hang- en sluitwerk
In principe creëer je met een schuifpui een zwakke plek in je woning en als je geen aandacht besteed aan inbraakveiligheid is het de beste plek in je woning om ongevraagd binnen te komen. Als jouw schuifpui op een plaats komt te staan die inbraakgevoelig is, dus donker en beschut, controleer je het beste de kwaliteit van het hang- en sluitwerk goed. Dit wordt vaak door een ander bedrijf geleverd en de kwaliteit van de schuifpui is dan niet altijd een bewijs van de kwaliteit van het hang- en sluitwerk. Upgrade je pui eventueel met betere sloten en een inbraakwerend glassoort. Bij de ene leverancier wordt meer aandacht besteed aan inbraakveiligheid dan bij anderen.
Tip 5: kies een neutrale kleur
Schuifpuien kunnen zeker 50 jaar lang meegaan. Als je nu feloranje mooi vindt, is de kans groot dat je dat in de toekomst niet meer vindt. Wat vandaag in de mode is kan over een paar jaar alweer volledig misstaan. Schuifpuien van hout kun je oververven, maar kies je voor een schuifpui van kunststof of aluminium, neem dan een neutrale kleur. Deze materialen staan bekend om hun kleurvastheid, maar dat betekent ook dat overschilderen niet nodig is. Zorg er daarom voor dat je een kleur uitkiest die je in de verre toekomst nog steeds mooi zal vinden.
Tip 6: vergeet de ventilatie niet
Als laatste is het altijd goed om wat aandacht te besteden aan ventilatie. Ramen zijn koud en de schuifpui is dus een plek bij uitstek waar condens kan gaan vormen. Dit kan dan weer schimmel veroorzaken waardoor je schuifpui er onverzorgd uitziet en uiteindelijk kan beschadigen. Als je wilt voorkomen dat je ramen beslaan elke keer als je aan het koken bent, dan zorg je ervoor dat er ventilatie aanwezig is. Dit kan zijn door middel van roosters, maar ook simpelweg de pui iets openzetten (eventueel met een draai-kiepraam) kan al voldoende zijn. Zo kan het water in de lucht worden afgevoerd voordat het de kans krijgt zich op je ramen te vestigen.
Vergelijk offertes
Jouw marktonderzoek begint hier. Via onze vergelijkingstool vraag je gemakkelijk een aantal vrijblijvende offertes op bij betrouwbare schuifpuileveranciers. Zo kun je geld besparen en de beste deal vinden voor jouw nieuwe schuifpui.