Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun woning te verrijken met een schuifpui. Vooral als je een mooie tuin hebt, of een mooi uitzicht, dan kan dit veel voordeel opleveren. Je brengt buiten veel dichterbij en er komen zeeën van natuurlijk licht naar binnen. Daarnaast is er een gemakkelijke doorgang die geen plek inneemt als je de pui bedient. De beelden, geluiden en geuren van buiten worden je woongedeelte in gebracht en dit het hele jaar lang. Ben jij van plan een schuifpui te laten plaatsen, dan ben je tijdens je onderzoek vast al een aantal vooroordelen tegengekomen. Hier proberen we deze uit de weg te helpen.
Inhoudsopgave
Schuifpuien zijn alleen geschikt voor grote oppervlakten
Veel mensen denken dat het bij een kleine muur beter is om te kiezen voor openslaande deuren dan voor een schuifpui. Er zijn echter schuifpuien met een draai-kiepsysteem. Deze zijn erg geschikt als je een smaller oppervlak moet overbruggen. De deur gaat open via een rails die op de vloer ligt. Daardoor zijn de glaspanelen vaak kleiner. Je kunt de deur schuivend openzetten, maar je kunt deze ook kiepen, voor extra ventilatiemogelijkheden. Deze optie is veel beter dan openslaande deuren, want de bediening neemt nauwelijks plek in beslag. Je kunt in principe een tafel naast het glas zetten en de deur is nog steeds probleemloos te openen. Kies je voor openslaande deuren, dan kan dit niet. Daarom zijn deze in kleine ruimtes juist erg beperkend.
Een schuifpui maakt je woning inbraakonveilig
Het is natuurlijk zo dat een muur volledig van glas niet erg inbraakveilig lijkt. Toch kun je schuifpuien aanschaffen die nauwelijks open te krijgen zijn door iemand die ongevraagd binnen wil komen. Plaats je de schuifpui op een plaats waar inbrekers vrij spel hebben, dus waar het donker is en beschut, dan is het wel beter om aandacht te besteden aan inbraakveiligheid. Controleer het hang- en sluitwerk en zoek naar keurmerken daarop. Eventueel laat je dit upgraden naar een betere kwaliteit. Het glas dat erin zit kun je ook zelf uitkiezen en dit kun je laten vervangen voor inbraakveilig glas. Je kunt ook altijd een lamp installeren die aangaat als er beweging is buiten. Op die manier is een schuifpui echt niet gevoeliger voor inbraak dan bijvoorbeeld een voordeur.
Schuifpuien zijn duur
Een schuifpui hoeft niet duur te zijn. Als je nagaat dat deze zeker 50 jaar mee zal gaan, vallen de prijzen eigenlijk wel mee. Kies je voor een klein en simpel 3-delig prefab kunststof model, dan kun je voor €2500 al klaar zijn, inclusief montage. Uiteraard gaat de prijs snel omhoog als je besluit extra opties toe te voegen, als je meerdere panelen wilt laten plaatsen, als je het materiaal verandert of als je de pui op maat laat maken. De duurdere schuifpuien zijn dan ook gemakkelijk €7000 of meer, inclusief installatie. De prijs wordt bepaald door de keuzes die je maakt. Heb je een strak budget, dan kun je altijd kijken bij een tweedehands marktplaats. Hier staan soms schitterende en nieuwe schuifpuien te koop in verband met een verhuizing. Deze koop je dan voor een fractie van de nieuwprijs.
Schuifpuien maken je leefruimtes warm
Staat jouw schuifpui op het zuiden en schijnt de zon er dus de hele dag op, dan zal je dit merken binnen. Het is dan ook essentieel dat je iets aan zonwering doet, en de meeste leveranciers schenken daar veel aandacht aan. Het is dus zo dat een schuifpui in sommige situaties inderdaad warmte kan veroorzaken binnen, maar hier is voldoende aan te doen. Allereerst is het mogelijk om zonwerend glas te laten plaatsen. Dit houdt uv-stralen en warmte tegen. Verder worden er vele typen zonwering aangeboden, zoals screens en zonneschermen. Deze zitten dan al in de schuifpui verwerkt dus vaak is het goedkoper en esthetisch aantrekkelijker. Het is niet onverstandig om hier goed over na te denken voordat je de schuifpui koopt. Veel natuurlijk licht is mooi, maar het moet geen overlast veroorzaken.
Schuifpuien maken je leefruimtes koud
Een ander vooroordeel dat heerst is dat schuifpuien je woning juist koud kunnen maken. Glas staat er natuurlijk om bekend veel warmte door te laten en dat zou betekenen dat de isolatiewaarde van je woning verslechterd. Het is echter helemaal niet zo dat je door een schuifpui aan te schaffen meer hoeft te stoken. Alle schuifpuien worden standaard uitgerust met HR++ isolatieglas en de kozijnen isoleren meestal uitmuntend. Via een goede kwalitatieve schuifpui kan dus nauwelijks nog warmte verloren gaan, tenzij je zelf de samenstelling verandert. Je hoeft dus echt niet bang te zijn dat je woning slechter geïsoleerd is nadat je een schuifpui laat plaatsen. De meeste leveranciers besteden hier veel aandacht aan en geven hier ook veel informatie over.
Schuifpuien zijn alleen handig in de zomer
Veel mensen denken bij een schuifpui aan zomer, zon, terras en open deuren naar buiten. Natuurlijk kan een schuifpui je in de zomer heel veel voordelen bieden. Maar schuifpuien hebben veel meer functies, waardoor ze je het hele jaar door niet zullen teleurstellen. Zo zal het in de winter veel lichter zijn binnen en dat is fijn want we hebben in Nederland al zo weinig licht dan. Daarbij zal je het hele jaar door kunnen genieten van buiten en de seizoenen voorbij zien gaan. Mooie herfstkleuren komen de kamer binnen en frisse groene kleuren als het weer lente wordt. Met een schuifpui in huis heb je een levend schilderij en het uitzicht zal je waarschijnlijk niet snel gaan vervelen.
Vergelijk offertes
Wil
jij exact weten hoeveel je kwijt zou zijn als een betrouwbare leverancier jouw
schuifpui zou komen plaatsen? Voor deze en vele andere scenario’s omtrent
schuifpuien kun je hier alle financiële informatie opvragen die je nodig hebt. Je
opent onze vergelijkingstool, je vult de gevraagde velden in en je ontvangt
snel een aantal offertes die je kunt gebruiken bij je marktonderzoek.